Wszystko co związane z ciężarami :)
Witam,
Kolejny przepis! Tym razem coś na upalne dni , a mianowicie Lody z minimalną zawartością tłuszczów a zarazem smakują jak takie za 10zł / 1,5l np Algidy lub inne!
Przepis przedstawia jak zrobić około 750-800g lodów, co jest równe około 1,5 litra lodów.
Zapraszam!
1. Składniki (około 1,5l lodów):
- 2 całe jaja
- 2 białka jaj (lub łącznie 4 całe jaja)
- 400ml mleka 0% lub 0,5%
- 2x Bita śmietana ŚNIEŻKA (ja użyłem od Gellwe)
Dodatki:
- kakao naturalne (około 20g na 1/2 porcji) - naprawdę POLECAM! szczególnie mieszańca
- różnego rodzaju owoce
- orzechy (jeśli ma ktoś ochotę)
2. Wartości odżywcze (całości):
- 36g Białka zwierzęcego
- 31g Tłuszczu
- 110g WW
- 890g kcal
(przypominam, że 100g = około 200ml lodów (objętościowo) )
3. Czas przyrządzania:
10min + zamrażanie i mieszanie
4. Przygotowanie:
1. Jaja myjemy i parzymy gorącą wodą (1-2s). Rozdzielamy żółtka i białka jaj. Oraz 2 żółtka odkładamy do zużycia w innym przepisie. Białko i żółtka ubijamy. Łączymy obie masy i dokładnie miksujemy.
2. Zimne/lodowane mleko nalewamy do garczka i przygotowujemy bitą śmietanę (nie przejmujemy się, że Producent zaleca użycie 2% mleka). I dokładnie ubijamy bitą śmietaną wg zaleceń producenta. U mnie było to 5min. Czyli na 1 torebkę bitej śmietany przypada 200ml odtłuszczonego mleka.
3. Łączymy ubite jaja i bitą śmietanę i dokładnie miksujemy. I nasza baza podstawowa jest gotowa
4. Tak jak napisałem wcześniej, polecam dodać kakao. Proponuję zrobić 1/2 masy waniliowych i 1/2 masy kakaowych. A więc naszą waniliową masę możemy już dać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika (lub zrobić łączone w 1 pojemniku). Do 1/2 masy dodajemy około 20-30g kakao w zależności jak mocno kakaowe chcecie. Nie dosładzacie! Dokładnie miksujemy i gotowe.
lub
6. Zrobiłem również jagodowe, lecz nie wyszło to co chciałem ;( - za mało dżemu jagodowego dałem. Gdyż dałem 25g na 120g lodów i było głownie czuć wanilie. PRzy owocowych proponuje nie dodawać cukru waniliowego do bazy.
7. Lody muszą się mrozić kilka godzin. Można (jeśli macie czas i lody są jednolite) co 1h wymieszać aby równomiernie się zamroziły. Dodatkowo można wsadzić je w wafle Jeśli niestety zamroziliście i zapomnieliście - zrobiły się twarde lody - to zróbcie tak, że przełóżcie te zamrożone lody to miski od miksera, rozgniedźcie czymś / potnijcie na mniejsze kawałki. Odczekajcie z 5min aż lekko się ocieplą. i wtedy dobrze wymiksujcie mikserem. Tak żeby były dobrze rozdrobnione i ponownie do pudełka i do zamrażalnika lub odrazu do miski - będą miały idealną konsystencję do zjedzenia. Smacznego!
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Offline